De wereld te leen

“We lenen de wereld van onze kinderen”. Ik heb geen idee meer wie het ooit zei maar de uitspraak is me altijd bijgebleven. Er komt een dag dat wij het stokje overdragen aan de volgende generatie en ik ben wel eens bang dat dat geen fraai plaatje wordt. Tropische stormen, overstromingen, aardbevingen, ontbossing, we hebben veel te veel van onze planeet gevraagd. De klimaattop in Glasgow laat gelukkig zien dat ik niet de enige ben die zich daar zorgen maakt.

Op initiatief van Nederland heeft een aantal landen afgesproken dat alle vrachtwagens vanaf 2040 ‘uitstootvrij’ moeten zijn. In 2030 mag dertig procent van alle nieuw verkochte vrachtwagens geen CO2 meer uitstoten en in 2050 zijn alle vrachtwagens die dat nog wel doen de weg af. Forse doelstellingen die ik als bezorgde ouder en wereldburger alleen maar toejuich. Maar ik ben ook transportondernemer…

Het wagenpark van Formule Logistics is in de loop der jaren enorm gegroeid. Stiekem ben ik daar natuurlijk best trots op. Dat hebben we met z’n allen toch maar mooi voor elkaar gekregen. Maar als ik bedenk dat al die wagens vervangen of aangepast moeten worden, dan krijg ik het toch benauwd. Weet u bijvoorbeeld dat een batterij-elektrische auto drie tot vier keer duurder is dan een diesel-truck? En dat een waterstoftrekker zeker een half miljoen euro op moet leveren? De overstap naar zero-emissie mag dan geweldig klinken, ik vraag me bezorgd af hoe ik die ommezwaai moet bekostigen. En of de infrastructuur (lees: het aantal oplaadpunten) wel op tijd is ingericht. Dat kan de transportsector niet alleen.

Het begint natuurlijk altijd bij jezelf. In en om het huis en je onderneming kun je al heel veel doen om het milieu te sparen. Afval scheiden, elektrisch rijden, het mogen dan druppels op een gloeiende plaat lijken; alle beetjes helpen. Maar willen we als transportsector echt het gróte verschil gaan maken, en dat zijn we onze kinderen verplicht, dan lukt dat alleen met de hulp van politiek, overheden en de energiesector. Alleen samen kunnen we die doelstellingen halen en een gezonde wereld teruggeven aan de volgende generatie.